Namibija

fotografsko potepanje

Že od


NAMIBIJA
29. septembra do 15. oktobra

 

 

Peljemo vas po pokrajinah, ki so tako fotogenične in s toliko naravnih kulis, da ti ob pogledu na njih kar duša zapoje. Brez množičnega turizma, varna, a še vedno Afriška v pravem pomenu besede. Na potovanju spoznamo preprosto življenje ljudi in živali v ekstremno težkih razmerah   Najlepše kulise narave, starodobna ljudstva in divje živali so razlog zakaj gremo tja. Ta avantura nudi več časa za oko, dušo, raziskovanje in fotokamero. Namibija je popotniški in fotografski “Raj na zemlji”, čeprav ga je ustvarila največja krutost narave. Stvarnik je že vedel, kje bo sebi naredil in popotnikom skril ta kinč nebeški.

 

      1. dan: Predviden odhod iz Ljubljane na bližnje letališče. 

 1. dan: Windhoek – prestolnica Namibije
  Dopoldan prihod v Windhoek. Prevzamemo avte, gremo v hotel, se uredimo, naprej v mesto in trgovino, večerja in predvsem počitek za naslednji dan.
 1. dan: Windhoek – Sesriem prve sipine
  Danes se začne zares. Po zajtrku v avte in ven iz mesta v pravo Namibijo. Popoldan prispemo do zadnje žive duše, kampa Sesriem. V bližini bomo že videli prve sipine v dolini Sossuvlei, bliža se sončni zahod in prvo fotografiranje.
 1. dan: Sesriem – Deadvlei – polet čez peščine (opcijsko)
  Začenja se spoznavanje nebeških kulis. Ob 5h, še v črni temi, bomo že v avtih. Imamo srečo. Kamp je v samem parku, na začetku sipin in v njega se lahko zapeljemo že uro pred sončnim vzhodom. Zato kampiramo, dodatno smo plačali tri dnevno vstopnino in nismo 50 ali več km v kakšnem lodgu, saj bi tako zamudili najboljši jutranji pogled na peščine. V temi vozimo počasi, ob cesti se z redkimi šopi posušene trave pasejo oriksi in antilope. Ustavili se bomo pri Dune 45. Lahko se sprehodite na njo. Sončni žarki začno božati pesek najstarejše puščave na svetu. Tega je veter prinesel pred milijoni let iz Kalaharija. Je poln železa in od tu tudi jutranja rdeča barva. Ko se napasemo rdeče svetlobe in dodobra ogrejemo fotokamere se zapeljemo naprej. V srce Sossuvlaja in najstarejše puščave na svetu, Namib. Šest km 4X4 vožnje, nato pa peš po peščinah do skrivnostne doline Deadvlei. Hoje je slabe pol ure in to bo naš največji nujni težavnostni podvig v celotni Namibiji. Smo sredi tudi 300m visokih peščin, stojimo v dolini na ploščadi iz belega suhega blata, iz njega štrlijo 1000 let stara povsem izsušena temna debla dreves. Dotaknili in za motiv bomo izkoristili to svetovno posebnost. Sprva bo sonce še za peščino, ko se dviga ustvarja zanimivo kuliso temnega in svetlega. Postaja toplo, ob 10h celo pretoplo, uro kasneje pasje vroče in pol ure hoje je lahko že muka! Ob vožnji nazaj se bomo vsekakor še ustavljali. Noji, oriksi, antilope nam lahko križajo pot. Pogledati si gremo še 30 metrov visok in kakšen km dolg kanjon reke Tschaub, v katerem zna biti še voda, ki ga v deževnih mesecih popolnoma zalije. Ja, reka sredi puščave. Popoldan izkoristimo še za polet z letalom (cca.70€) ali helikopterjem (cca.160€). V kampu je tudi bazen. Zvečer pa ob šotorih ogenj, praznjenje kartic, ogled fotografij, ideje za naslednji dan sipin in seveda temno nebo z neštetimi zvezdami. O to so prekrasni večeri pod zvezdami. 
 1. dan: Če se komu ne gre še enkrat v peščine (a to se še ni zgodilo) lahko tudi ostane in naprej spi, uživa po svoje v kampu, lodgu, okolici, gre na bazen. Še nikogar nismo pustili, pozabili, ko gremo kasneje iz sipin na druge lokacije. Ponovno smo ob 5h v avtih in tokrat najprej v dolino Deadvlei, kjer bo sonce komaj obsijalo zgornji del sipin na zahodu. Po navadi pred nami v pesku ni stopinj, smo prvi v tem lepem, a neprijaznem svetu. Kdor se je velike bele ponve in suhih dreves ter neverjetne svetlobe že dan prej fotografsko naveličal, gre lahko samo malo pešačit, teči, ali za dobro uro hoje na najvišjo sipino na svetu (okoli 330m) z imenom Big Dady. 
 1. dan: Solitaire – Vogelfederberg – Spitzkope Čaka nas 500km spreminjajoče se pokrajine. Že čez dobro uro bomo prišli do zaselka parih hiš. Solitaire se mu reče. Sredi puščave in kamenja je pekarna, bar s šankom in zunaj zanimivi stari ameriški avti. Danes bo vožnje do poznega popoldneva. Cesta nas bo peljala čez zanimiv prelaz, prečkamo Capricorn – južni (kozorogov) povratnik. Po širni ravnini, se pred nami dvigne rdeča granitna skala. Tej vzpetinici rečejo Vogelfederberg (skala ptičjega perja). Ja prihajamo na področje, kjer je nemščina še močno doma in jo večina v mestu tudi uporablja. Kratek postanek za pretegnit noge in naprej, da ujamemo sončni zahod ob gori Spitzkoppe. To je mala ameriška Arizona. Nor kraj za vse, ki imate radi sončne zahode, rdeče skale, naravne mostove, tišino in mir. Pride še čudovita noč z zvezdami za fotografijo kot za pogled v nebo. Včasih še sam spustim fotokamero in uživam v tej kulisi svetlobe, barv, narave. Fantastično! In tu šotoriti, zakuriti ogenj, ni da ni… 
 1. dan: Spitzkoppe – Skeleton coast – Swakopmund
  Na sončni vzhod gremo šele minuto pred njem, saj bomo spali sredi najlepše lokacije. Potem pa proti morju in v mestece Henties Bay. Kava, trgovina in gremo do kolonije tjulnov. Za konec pa še po slani cesti ob obali Skeleton coast. Zakaj jo imenujejo tako bomo videli ob prvi ladji, ki nemočno leži v mivki. 
 1. dan: Kamanjab – Gepardi
  Ta dan bomo zgodnji. Ob 15h moramo biti v Kamanjabu pri gepardih. Jih gremo božat in seveda tiste ta divje hranit. Verjemite, ne želite zamuditi. 
 1. dan: Opuwo in Himbe
  Po razgibani pokrajini pridemo okoli poldneva do mesta Opuwo. Konec, niente, pomeni to ime v lokalnem jeziku. In od tu naprej ni več nobenega večjega zaselka. Vendar Opuwo preseneti s pisano druščino ljudi. Danes gremo v Himba vas. Himbe so nomadi, živijo s pastirstvom. Tam bomo gostje in s pomočjo vodiča se bomo lepo spoznali z življenjem Himb. Kaj delajo, kako živijo, kako izgleda plemenski način življenja, dojemanja okolice, narave, partnerjev..., itd. Zna biti zanimivo in lahko se zamislimo ob tem, kdo je bolj za luno! 
 1. dan: Himbe in do Epupa falls
  Vstanemo skupaj s Himbami. Počasi gre, ležerno in dojemali bomo njihovo jutro. Prebujanje, tek otrok, pripravo ognja, molžo koz in seveda higiene Himb. Žensk se ve. Te se nikoli ne umivajo. Vsako jutro in še enkrat čez dan se namažejo z okro (rdeča kamnina iz dveh svetih rajev) in mastjo. Če mislite, ne smrdi, le lepo se svetijo. Nadaljujemo pot do Epupa falls.
   
 1. dan: Epupa falls - Outjo
  Dolga pot bo danes. V Outjo nas čaka trgovina, trgovinice s spominki, banka in dobra pekarija. V mislih pa smo že pred zadnjim dejanjem, Etosho. 
 1. dan: Etosha - Halali
  Peljemo se dobro uro po asfaltu in stop, smo pred vrati v park Etosha. Park je velik kot Slovenija. V bistvu gremo v kamp Halali, ki je v centru parka, kot Ljubljana v centru države.  Ko uredimo formalnosti v parku, smo sami s seboj in živalmi. Vsak avto je država zase in greste po svojih poteh, ki so dobro označene. To je redek safari park na prostem, kjer lahko vozimo sami brez vodičev. Predvsem, ne hodite iz avta. Okna imate lahko odprta. Držite se cest in bog ne daj, ne odrivajte kakšnega slona s ceste, če vam že prečka pot. Ne, niso napadalni kot v Keniji ali Tanzaniji. A previdnost ni odveč. Vedite, tudi zebre se znajo postaviti na cesto in stojijo trmasto kot osli, da ne morete mimo. Počasi gremo z očmi na pecljih in radarsko kontrolo za živalmi do kampa, postavimo šotore, potem ste zopet prosti. 200m stran je napajališče in lahko do jutra opazujete živali. 
 1. dan: Etosha – Otjowatongve
  S sončnim vzhodom bomo z avtomobili že med živalmi. Te so najbolj aktivne zjutraj in zvečer, ko je najboljša tudi svetloba za fotografiranje. Zopet smo sami s svojimi sopotniki in svojim zemljevidom. Pojdite po svoje, izkažite se. Naj drugim iztopijo oči iz jamic ob vaših fotografijah in zledeni srce ob pripovedi, kako ste imeli leva ob boku avta tako blizu, da je grizel objektiv vaše kamere. Etoša je velika za celo Slovenijo in se torej ni bati, da bi nam bilo dolgčas. Zopet boste še ponoči skočili pogledati ali je na napajališču kampa videti kaj posebnega. Nosorog, žirafe, sloni, zebre, levi… 
 1. dan: Etosha – Namutomi
  Levo 100km in desno 100km od našega kampa sta tudi kampa. Torej na kateri koli stran greste, se vam za kosilo ni treba vračati. Enostavno izberete restavracijo kar tam. Tisti, ki ostanete v kampu pa na bazen in v bar. Zvečer se ve. Ogenj, žar, pijača in neustrašne zgodbe, kako smo tri dni z golimi rokami preko fotokamere lovili slone, leve… 
 1. dan: Windhoek
  Čaka nas 500km vožnje, od katerih je 100km skozi Etosho in v vas tli ideja, še bi iskali živali. Oziroma lepo povedano, kaj če je pri tistem včerajšnjem napajališču danes lev. Gremo naprej v Windhoek. Gremo v isti hotelček kot prvi dan, lepo spakiramo naše kovčke in se pripravimo na jutrišnji odhod. 
 1. dan: Zajtrk, Konec nepozabnega potovanja po Namibiji   in čaka nas pot domov.  . 
 1. dan: 
  Še malo in smo doma, z novimi bogati izkušnjami. Predvsem pa, spoznali bomo, da je Afrika v tem delu nekaj posebnega. Da je Namibija res tisti kraj, katerega si mnogi popotniki in fotografi žele videti in, da vas vsa ta lepota zadane. To potovanje vas bo še kar držalo in držalo. Kot že povedano. Afrika vas spremeni, Namibija pokaže neke drugačne, predvsem neverjetne lepote!

 

 

informativna cena: 2850 €
vključuje:
transfer na letališče, lete v ekonomskem razredu, najem avtomobilov, nastanitve (hoteli in kampi), vstopnine v parke, vodenje s slovenskim vodnikom

Cena ne vključuje:

 • dodatni izleti,
 • storitve po vaših naročilih,
 • napitnine lokalnim vodnikom in voznikom,

 Možna doplačila:

 • Zavarovanje rizika odpovedi
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini

Datum Trajanje Storitev Cena

Prosimo, navedite vse udeležence potovanja. Da vam lahko ponudimo morebitne popuste za otroke, navedite tudi njihovo starost.