Transilvanija s pridihom Ogrske

po poteh Drakule

Že od 430 €


TRANSILVANIJA S PRIDIHOM OGRSKE

Transilvanija – dežela srhljivih gradov grofa Drakule s svojo mističnostjo že nekaj časa privablja obiskovalce, ki želijo spoznati njeno zgodbo. Ampak to še zdaleč ni pravi obraz te najbolj raznolike romunske pokrajine. S svojo pestro zgodovino, pravljičnimi vasicami in mozaično pokrajino je Transilvanija res edinstvena regija Evrope. Zaradi velikega vpliva sosednje Madžarske pa bi bilo skoraj greh spustiti nekaj ogrskih biserov, ki ločujejo Slovenijo od vznožja Karpatov.

 

 1. Prvi dan že v zgodnjih jutranjih urah začnemo vožnjo po južnem robu Velike Madžarske ravnine. Opoldne prispemo v eno izmed najlepših madžarskih mest Pecs. Nahaja se na skrajnem jugu države, blizu hrvaške Slavonije in je imel zato skozi zgodovino veliko balkanskega vpliva. Na to kaže tudi velika osmanska mošeja v središču mesta. Ogledamo si stari del mesta, impozantno baziliko in glavni trg z mošejo. Kdor želi si lahko privošči tudi kozarec lokalnega belega vina. Pot nadaljujemo do Szegeda tik pred tromejo s Srbijo in Romunijo. Sprehodimo se do dveh najpomembnejših verskih zgradb v mestu – katedrale in sinagoge. Večerja in nočitev.

 2. Po zajtrku se odpeljemo čez mejni prehod v Romunijo. V osrčju Karpatov se ustavimo blizu mesta Hunedoara, kjer si ogledamo Korvinov grad in spoznamo kaj ima s tem opraviti Kralj Matjaž. Gre za pravljično zgradbo, ki je kot nalašč iz Disneyeve risanke. Sledi vožnja do mesta Sibiu ob vznožju Karpatov. Popoldne si vzamemo za ogled čudovitega mestnega jedra z glavnim trgom Piata Mare, evangeličansko katedralo in drugimi znamenitostmi. Večerja in nočitev v starem delu. 
 1. S pogledi na Karpate se zjutraj zapeljemo do ceste Transfagarasan – edine ceste, ki prečka pogorje Fagaras – najvišji del romunskega dela Karpatov. Z gondolo poletimo do jezera Balea, ki se nahaja tik pod najvišjimi vrhovi nad 2500m. Od tu se odprejo čudoviti razgledi na dolino po kateri se vleče serpentinasta cesta Transfagarasan, izbrana kot ena izmed najlepših cest v Evropi. Sledi kratka vožnja do gradu Bran – znanega kot gradu grofa Drakule. Gre za majhen grad na vrhu skalnate vzpetine, ki s svojimi zvitimi hodniki in temačnimi sobanami res daje sumljiv vtis. Nazadnje se odpeljemo v mesto Brasov, kjer imamo v centru mesta večerjo in nočitev. 
 1. Že zjutraj si po zajtrku ogledamo mesto Brasov z vsemi svojimi posebnostmi. Sprehodimo se do velikega glavnega trga, Črne cerkve in ene izmed najožjih ulic v Evropi Strade Sforii. V opoldanskih urah zapustimo Brasov in se obrnemo na sever. Sredi travnikov Transilvanske planote se ustavimo v vasici Biertan. Gre za eno izmed mnogih utrjenih saških vasic, ki so jih na jugu Transilvanije postavili nemški Sasi ob prihodu v 13.st. Prav Biertan ima od vseh saških vasi najlepše ohranjeno evangeličansko trdnjavsko cerkev. Sprehodimo se po tipičnih romunskih ulicah in obiščemo trdnjavsko cerkev, nato pa sledi kratka vožnja do enega izmed romunskih najlepših mestec Sighisoare. Podrobno raziščemo center mesta s svojimi pisanimi ulicami, urnim stolpom, rojstno hišo grofa Drakule in luteransko cerkvijo ter se po lesenem tunelu povzpnemo do Bazilike Sv. Nikolaja z mističnim pokopališčem. Večerja in nočitev v srednjeveškem delu mesteca. 
 1. Peti dan je namenjen premiku na skrajni sever države. Seveda pa se že na poti ustavimo rudniku soli Turda. Gre za eno izmed najbolj impresivnih človeških mojstrovin. Globoko pod površjem so namreč ogromne dvorane vkopane v debele nanose soli, ki se je tu kopičila v času Panonskega morja 10 milijonov let nazaj. Ogled rudnika, nato pa sledi vožnja na sever Romunije, v zgodovinsko pokrajino Maramures. Blizu ukrajinske meje se podamo na pravljično vožnjo skozi romunske gozdove Vzhodnih Karpatov s še zadnjo obratujočo parno lokomotivo v Evropi – Mocanito. V poznih popoldanskih urah se odpeljemo do še zadnje nastanitve v Romuniji. Večerja in nočitev. 
 1. Dopoldne še vedno preživimo v Romuniji. Najprej obiščemo namreč vasico Barsano s svojim čudovitim kompleksom samostanov in lesenih cerkva, ki so uvrščene na UNESCOV seznam kulturnih dediščin. Vzamemo si čas za občudovanje zunanjosti in notranjosti cerkva, nato pa se odpeljemo prav do meje z Ukrajino ob reki Tisi, kjer se nahaja Veselo pokopališče. Gre za izjemno barvito pokopališče z nagrobniki, ki jih človeško oko ne more pozabiti. Sprehod po pokopališču, nato pa zapustimo Romunijo in se vrnemo na Madžarsko. Na poti proti zahodu se ustavimo v manjšem mestecu Eger. Ogledamo si glavni trg in mestno utrdbo, nato pa se odpeljemo naprej do Budimpešte. Prenočimo v bližnjem mestecu Szentendre, kjer imamo tudi še zadnjo večerjo.
 2. Zadnji dan začnemo z ogledom barvitega Szentendra in njegovih pravljičnih uličic, potem pa spoznamo tudi madžarsko ruralno arhitekturo in način življenja v etnološkem muzeju na prostem – vasici Skanzen. Po ogledu se počasi začnemo odpravljati proti Sloveniji. V Ljubljano prispemo v večernih urah.

 

 CENA: 430 € (velja pri vsaj 40 prijavljeih potnikih)

 

Vključuje:

 • Avtobusni prevoz po programu
 • 6 nočitev z zajtrkom v hotelih 3*
 • Vstopnine po programu (grad Corvin, gondola Balea, grad Bran, rudnik soli Turda, vožnja z vlakom)
 • Slovensko vodenje

Doplačila:

 • Zavarovanje v primeru odpovedi 25 €
 • V primeru manjše skupine (29-39 prijavljenih) 40 €

Datum Trajanje Storitev Cena
April 26, 2022 7 dni Po programu 430 €

Prosimo, navedite vse udeležence potovanja. Da vam lahko ponudimo morebitne popuste za otroke, navedite tudi njihovo starost.