Apulija

Potovanje in počitnice

Že od


APULIJA

KOMBINACIJA POTOVANJA IN POČITNIC

 

 

1.dan: 26.07.2021 ponedeljek: LJUBLJANA – PESCARA – VASTO/TERMOLI
Odhod v jutranjih urah, vožnja skozi Italijo proti peti italijanskega škornja. Z vmesnimi postanki prihod v pokrajino Abruci z obmorskim zdraviliškim mestom PESCARA. Mesto z rimskimi začetki je danes moderno univerzitetno mesto lepih nakupovalnih ulic, trgov, poletnih festivalov. Postanek za ogled in sprostitev. Nato nadaljevanje do enega od turističnih krajev, kjer nas čaka hotel. Nastanitev. Prosto za večerjo. Prenočevanje.

2.dan: 27.07.2021 torek: VASTO/TERMOLI – LUCERA – FOGGIA – MANFREDONIA - regija FOGGIA
Zajtrk. Dan začnemo v nekoč najpomembnejšem mestecu Severne Apulije: LUCERA, kjer so stari Grki ustanovili kultni center in sedež svetišča Afroditi in sedež hrambe zlate opreme Diomedesa. Kmalu postane prva rimska kolonija na območju Apulije, kasneje v času Friderika II. Hohenstaufen pa cvetoče mesto. O bogati zgodovini pričata rimski amfiteater iz časa cesarja Avgusta in mogočna utrdba s skoraj kilometrskim obzidjem. Postanek za ogled. Sredi Tavoliere, žitnice Apulije, leži FOGGIA, ki je z blagovno menjava žita in mesa ter lego na stičišču različnih poti in kultur ustvarila sliko bogatega mesta, ki je v času Friderika II. postalo poleg Neaplja in Palerma tretja njegova rezidenca. Postanek za ogled, sprehod in prosti čas za kosilo ali samostojno raziskovanje mesta. Za zaključek dneva se podamo v obalni kraj pod 'ostrogo' škornja: MANFREDONIA. Uživanje 'ob kavici' v pogledu na mogočen Castello Svevo. Vožnja do hotela, nastanitev. Prosto za večerjo. Prenočevanje.

3.dan: 28.07.2021 sreda: regija FOGGIA – BARLETTA – TRANI – CASTEL DEL MONTE – regija MONOPOLI/OSTUNI
Zajtrk. Prvi postanek bo v obmorskem mestu BARLETTA, nekoč cvetoče orientalsko pristanišče z lastnimi solinami in med križarskimi pohodi najpomembnejše zbirališče vitezov Nemškega viteškega reda, templjarjev in Malteškega viteškega reda. Postanek za ogled. Nadaljevanje v TRANI. Od srednjega veka eno najpomembnejših pristanišč Južne Italije za trgovino z Orientom in izplutja v Sveto deželo. Mestu dajejo lepo podobo številne zgodovinske gradnje iz naravnega svetlo rdečkastega kamna in mogočna utrdba, v kateri se je poročil sin Friderika II.. Sprehod z ogledi:katedrala San Nicola Pellegrino iz 11./12. stoletja, Torre dell'Orologio, eden redkih javnih urnih stolpov iz 15.st. na tem območju in nekdanja židovska četrt, vedno odprta in dostopna vsem. V nadaljevanju nas čaka kamnita krona Apulije: CASTEL DEL MONTE, skrivnosten grad iz 13.st., ki je na listi UNESCO-a in je svetovno znan genialen primer srednjeveške arhitekture. Združuje gradbene elemente različnih stilov in obdobij od rimskih levov do gotskih stolpov v svoji masivni 8-kotni obliki. Velja za najbogatejšo izrazno kozmično simboliko skupka astronomije, geografije, matematike in geometrije. Grajen po naročilu Friedrika II. Kar boste izvedeli in videli tukaj, bo nepozabno. Vožnja na območje Monopoli/Ostuni, kjer bo za vse naslednje dni naš hotel. Nastanitev. Prosto za večerjo. Prenočevanje.

4.dan: 29.07.2021 četrtek: MONOPOLI/OSTUNI
Zajtrk. Dan prost za uživanje na plaži. Za vse, ki bi želeli nekaj več, smo pripravili čudovit in nepozaben fakultativni celodnevni izlet.

MATERA – TARANTO – GROTTAGLIE
Skok v Bazilikato, v mesto MATERA, na listi UNESCO-a in leta 2019 evropska prestolnica kulture. Šokira nas način življenja, ki je potekal tukaj nekaj tisoč let v bivališčih, vklesanih v skalo. V teh jamah t.i. 'Sassi', ni bilo ne elektrike, ne tekoče vode… Tako so živeli revni kmetje, pastirji in dninarji vse do sredine 20.stoletja, ko so v notranjosti jam nastali luksuzni prenočitveni objekti, restavracije, bari… a vendar navzven z ohranjeno avtentično podobo naselja. Hiše sezidane ena nad drugo, tako da je streha spodnjega objekta dvorišče ali vhod zgornjega, so bile kulisa filmu z Mel Gibsonom 'Kristusov Pasijon'. Vse skupaj je čudovit enkraten vpogled v zgodovino stavbarstva skozi tisočletja. Pravijo mu tudi 'drugi Betlehem' in je eno najstarejših mest s cerkvami vklesanimi v skalah in arhaičnimi četrtmi v eni najbolj spektakularnih pokrajin Italije. Ogled mesta z lokalnim vodnikom in dovolj prostega časa za samostojno raziskovanje ter kosilo v kateri od številnih dobrih restavracij. Pot nas vodi nazaj v Apulijo na jonsko stran, do 'mesta dveh morij': TARANTO. Krajši postanek za utrip starega mesta na otočku, jahtnega pristanišča, lepe mestne promenade, Ponte Girevole, stolnice… Na povratku proti hotelu postanek, v mestu keramike Apulije: GROTTAGLIE. Preko 50 delavnic keramike ponuja vpogled v spretnost domačih mojstrov ter pester izbor tipičnih keramičnih proizvodov Apulije in. Zagotovo bo vsak našel kak spominek zase ali svoje bližnje. Povratek v hotel. Prosto za večerjo. Prenočevanje.

5.dan: 30.07.2021 petek: MONOPOLI/OSTUNI – ALBEROBELLO – LOCOROTONDO – OSTUNI
Zajtrk. Vožnja v glavno mesto 'Trulijev' – ALBEROBELLO, kjer so ljubke okrogle hiške s karakterističnimi koničastimi strehami. Edinstvene v Evropi in zaščitni znak Apulije! Raziskovali bomo notranjost trulija, se morebiti celo povzpeli nanj in se seznanili z načinom te zanimive gradnje in življenja v njem. Počutili se bomo kot v palčkovi deželi, saj jih nikjer drugje ni toliko na enem mestu. Privabile nas bodo tipične dobrote, tudi kak zanimiv liker. Dovolj bo prostega časa za samostojno raziskovanje. Naslednji postanek je LOCOROTONDO – mesto grajeno v fantastični obliki kroga, v katerem labirintu ozkih uličic, v belih hišah z ekstremno poševnimi strehami še vedno skupaj živijo velike družine. Nekaj prostega časa. Pot nas vodi naprej v OSTUNI – zaradi svoje značilne bele barve znan kot 'belo mesto' obdano na eni strani z morjem, na drugi z neskončnimi plantažami oljk. Ozke ulice z obokanimi pregradami in prehodi ter nepregledno grajenimi hišami druga čez drugo dajejo pridih Orienta. Sprehod z ogledi in nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje čarobnega mesta in uživanje v enkratni atmosferi. Povratek v hotel. Prosto za večerjo. Prenočevanje.

6.dan: 31.07.2021 sobota: MONOPOLI/OSTUNI – BRINDISI – LECCE – CAPO SANTA MARIA DI LEUCA – MONOPOLI/OSTUNI
Zajtrk. Čaka nas skrajni spodnji del pete italijanskega škornja. Najprej BRINDISI, ki leži na koncu rimske Via Appia antica, speljana od Rima preko Taranta do Brindisi. Brindisi predstavlja zaradi svoje naravne lege enega najpomembnejših in najvarnejših pristanišč Jadrana. Je multikulturna majhna metropola z živahnim zgodovinskim centrom in tudi ena od postaj v romanu Julesa Verna 'V osemdesetih dneh okoli sveta'. Velja za stičišče dogajanj in trgovanj med Evropo in Orientom. S te točke so pluli proti Grčiji, od tu so se Križarji odpravljali v Sveto deželo. Eden od zaščitnih znakov mesta je 53 m visok spomenik padlim mornarjem, s katerega je čudovit razgled nad celotnim pristaniškim mestom. Nekaj prostega časa, nato nadaljevanje v biser apulijskega baroka: LECCE. Za mnoge so to 'Firence Juga'. Material, pridobljen v okolici, so domači kamnoseki umetelno obdelali v obliki sadja, girland… na palačah iz obdobja 17. in 18.stoletja in daje v opoldanskem soncu zlatorumeno podobo. Idealno mesto za kremast Cappuccino! V mestu najdemo čudovite sledi rimskega obdobja iz časa Trajana in Hadrijana, npr. amfiteater. V tej gospodarski in kulturni prestolnici province nas prevzamejo: utrdba, Piazza Oronzo, rimski amfiteater, Sedile, cerkev Santa Croce; pa eden lepših trgov Piazza Gabriele Riccardi… V nadaljevanju sledi CAPO SANTA MARIA DI LEUCA, ki leži kot rečejo Italijani: 'na koncu sveta', saj je najbolj jugovzhodna točka Italije s svojim svetilnikom. To je kraj, kjer se srečata Jadransko in Jonsko morje in kjer Italijani izbirajo plažo glede na pihanje vetra. Značilne zazidane kopalne hiške iz 19./20.st. z negovano tradicijo kopalnega turizma. Še poseben čar dajejo orientalsko igrive vile v secesijskem slogu. Povratek proti hotelu. Prosto za večerjo. Prenočevanje.

7.dan: 01.08.2021 nedelja: MONOPOLI/OSTUNI 
Zajtrk. Dan namenjen poležavanju na plaži, sprehodom ali samostojnemu raziskovanju bližnje okolice. Prosto za večerjo. Prenočevanje.

8.dan: 02.08.2021 ponedeljek: MONOPOLI/OSTUNI – BARI – LJUBLJANA
Zajtrk. Obisk enega najelegantnejših južnoitalijanskih mest: BARI. Mesto, ki je hkrati moderna hektična metropola, katere gospodarstvo vzpodbujata cvetoča trgovina in dejavno pristanišče z lepo promenado, in na drugi strani mesto s starim srednjeveškim jedrom s tipičnimi ozkimi, zavitimi ulicami, pritličnimi stanovanji brez dnevne svetlobe in mogočno trdnjavo iz 13.stoletja. Nekaj prostega časa, nato resnično slovo od Apulije…

9.dan: 03.08.2021 ponedeljek: … – LJUBLJANA 
… vožnja z vmesnimi postanki proti domu, kamor bomo prispeli v zgodnjih jutranjih urah.

 

CENA: 595 € za minimalno 40 potnikov

 

Doplačilo za število potnikov 30 – 39 63 €

Doplačilo za število potnikov 20 – 29 183

Cenik:

 

 

Naš program Apulija vam ponuja eno najlepših regij Italije z zanimivostmi in doživetji, ki jih preprosto ne smete zamuditi. Apulija je avtentična, lepa, raznolika, z bogato zgodovino. Primerna je za neprekinjen dopust na skoraj 800 km rajskih peščenih plaž in skritih zalivov ali pa za raziskovanje baročnih mest, mest bele barve in edinstvenih oblik. Edinstveni 'trulliji', negovani oljčni nasadi, obilo sonca, ter izvrstna kulinarika! Celo izjemen rimski gurman Lukullus bi se je razveselil: ribe in morski sadeži, odlično oljčno olje, pitno vino, vedno sveže sadje in raznovrstna zelenjava, artičoke, paprika, paradižnik, bučke, jajčevci, koromač, rukola; pa sveža riccotta in zorjen pecorino… in seveda kraljica testenin: 'orecchiette'. Jedi z veliko domišljije: polnjeni Panzerotti, Burrata, Bombette, Stracciatella, Focaccia… Vse to podpre obilica gostoljubnosti Apulijcev, njihov ponos in ljubezen do domovine. Tukaj so stari Grki ustanovili najpomembnejša pristanišča, Rimljani gradili ceste in amfiteatre in Bizantinci vzpodbudili življenje v vklesanih skalnih jamah. Romanika je ustvarila izjemne cerkve, preproge mozaikov in popolno obliko utrdb. Barok je na svojevrsten način oblikoval mehki peščenjak. To je družba matriarhata, kjer je beseda moževe matere še vedno močnejše od ženine.

 

 

Cena na osebo v dvoposteljni sobi za minimalno 40 potnikov 595 €

Doplačilo za število potnikov 30 – 39 63 €

Doplačilo za število potnikov 20 – 29 183 €

Doplačilo za nastanitev v enoposteljni sobi 170 € (obvezno za osebe, ki se prijavljajo same)

 

V ceno vključeno:

-avtobusni prevoz na relacijah po programu

-ena nočitev z zajtrkom v hotelu kat. 3*v regiji Vasto/Termoli

-ena nočitev z zajtrkom v hotelu kat. 3*v regiji Foggia

-pet nočitev z zajtrkom v hotelih kat. 3* v regiji Monopoli/Ostuni

-slovensko vodenje programa

-zunanji ogledi po programu

-Triglav nezgodno zavarovanje potnikov, ki sami niso povzročitelji nezgode

-stroški organizacije in DDV

  

Doplačila na poti:

- vstopnine na poti – 20 EUR

- turistične in mestne pristojbine (na licu mesta)

- turistične in mestne pristojbine (na licu mesta)

- fakultativni izlet Matera-Taranto-Grottaglie 46 EUR (za minimalno 15 udeležencev)

 

Najmanjše število udeležencev:  Če se ne doseže minimalno število udeležencev, lahko organizator potovanje odpove najkasneje 20 dni pred začetkom potovanja. Znesek, ki ga je potnik že plačal, bo v skladu s splošnimi pogoji vrnjen takoj. COVID 19 garancija: Omogočamo vam brezplačno odpoved potovanja, v kolikor namembna regija tik pred odhodom preide na listo pokrajin, v katere ni dovoljeno potovati. V tem primeru vam omogočamo brezplačno zamenjavo potovanja ali vračilo. Vplačana odpovedna zavarovanja se ne vračajo.

 

 

O APULIJI:

Lega: na jugovzhodu italijanskega škornja – na peti škornja

Meji na: Kampanjo, Molise, Bazilikato

Površina: 19.372 km2

Razdelitev: na 6 provinc: Bari, Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto, Barletta-Andria-Trani

Dolžina obale: cca 800 km

Glavno mesto: Bari

Število prebivalcev: 4,1 Mio

Jezik: italijanščina v več dialektih

Valuta: evro

Ganljiva lepota, neskončni oljčni nasadi in nizki griči ločijo Jadransko in Jonsko obalo. Apulija ima 800 km obale, to je več kot katerakoli italijanska regija. Celotni severni del Apulije od 'ostroge' do konice pete spremlja Jadransko morje, južni del pete pa Jonsko morje. Obalne obdelane ravninske dele razmejujejo stari obrambni stolpi. Peščene plaže so dolge ali v slikovito ležečih zalivih. Zaradi ugodne klime, veliko sončnih žarkov, uspeva praktično vse in to v intenzivnih barvah in okusih – od rdečega mini paradižnika, zelišč, oljk, fig, mandljev, divjih orhidej. Apulijska masserie -posebna oblika zagrajene utrjene posesti z vinsko kletjo, oljčnimi nasadi… ponuja intenzivne okuse pestre ponudbe njihovih dobrot in vina.

Potovanje in avtobus: Veliko slovenskih potnikov si želi nekaj več, želijo si aktivnih počitnic. Zato je to potovanje prava izbira za vas. Premikamo se po celotnem območju Apulije in pri tem obiščemo najbolj prepoznavne točke. Vsak dan je drugačen! Vsak dan nekaj novega! Apulijo bomo zaužili z vsemi našimi čuti. Potovanje za to skupino načrtujemo s podaljšanim avtobusom dolžine 13.20 m (tri osi) in 55 potniškimi sedeži. To pomeni, da bo razmak med sedeži večji kot pri številnih avtobusih v Sloveniji in bo zato udobje med vožnjo večje. Vsi sedeži imajo tritočkovne stopalke za noge, nastavljive naslone sedežev in možnost bočnega odmika sedežev. Na avtobusu je na razpolago dovolj velik hladilnik, tako nam ne zmanjka hladnih pijač in tudi sveže pripravljene kave ne.

Hoteli: Apulija ima lepe in urejene hotele, na lepih lokacijah. Pogosto so v družinski lasti ali pa so to prave letoviške oaze. Praviloma ponujajo okrepljen bifejski kontinentalni zajtrk, lahko pa tudi postreženo za mizo (odvisno od epidemiološke situacije).

 Datum Trajanje Storitev Cena

Prosimo, navedite vse udeležence potovanja. Da vam lahko ponudimo morebitne popuste za otroke, navedite tudi njihovo starost.