Poljska&Baltik

Jantarjeva dežela

Že od


 

 

1.DAN: četrtek, 12.08.2021: LJUBLJANA – BERLIN
Odhod v zgodnjih jutranjih urah iz Ljubljane, vožnja skozi Avstrijo in naprej z vmesnimi postanki do Berlina. Ob prihodu v Berlin panoramski avtobusni ogled mesta. Nastanitev v hotelu. Večerja v lastni režiji. Prenočevanje.

2.DAN: petek, 13.08.2021: BERLIN – POLJSKA: WOLIN - MIEDZYZDROJE – SZCZECIN
Zajtrk. Spočiti začnemo vožnjo na poljsko stran do Baltskega morja in otoka WOLIN ter do MIEDZYZDROJE, priljubljenega, pri bogataših Berlina in Szczecina, ki so si tukaj gradili lepe vile. Kopališki gosti prihajajo sem že od leta 1830. Tudi sam nemški cesar Friderik III. je rad tukaj preživljal svoj oddih. Malo sprostitve. V nadaljevanju obisk čudovitega trgovskega mesta pomorske zveze mest Hanse in že od 14. stol. s statusom rezidenčnega mesta: SZCZECIN, katerega bomo spoznali tudi z vodne strani s prijetno plovbo. O življenju bogatih trgovskih družin pričajo živahna pročelja hiš. Mestu daje čar dolga rečna razgledna terasa z Narodnim pomorskim muzejem, Pomorsko akademijo in nekdanjo stavbo vlade… nad vsem tem pa bdi grad nekoč pomembnih vojvod. Preseneča tudi moderna arhitektura, predvsem nova stavba Filharmonije, z nagrado Mies-van-der-Rohe, kot najboljša gradnja leta 2014. Časten meščan je še vedno nekdanji predsednik Lech Walesa. Ogled mesta z lokalnim vodnikom. Nastanitev v hotelu. Prosti čas za večerjo v lastni režiji. Prenočevanje.

3.DAN: sobota, 14.08.2021: SZCZECIN – SOPOT – GDANSK
Zajtrk. Odpravimo se proti severni rivieri, do turističnega mesta ob morju: SOPOT, znanega po najdaljšem lesenem pomolu v Evropi. V dolžino meri kar dobrih 511 metrov!! Je priljubljeno sprehajališče domačinov in turistov in tudi nas. V bližini so številni lokali, lepe vile, casino…tudi brez starega Grand hotela ne gre. Nekaj prostega časa za malico, kavico, sprostitev… Nakar nadaljujemo do enega najgosteje naseljenih mest Poljske in najpomembnejšega pristanišča države: do mesta GDANSK v istoimenskem zalivu. V nekdanjem mestu zveze Hanse se vse vrti okoli jantarja, zlata Baltskega morja, katerega se lahko najde na obali, kamor ob vetrovnih dneh naplavi te, po milijon let stare, smolne kapljice. Ogled mesta z lokalnim vodnikom. Vse o zlatu Baltskega morja, o jantarjevi poti, festivalu, sejmih na to temo… bomo izvedeli v muzeju jantarja ter se čudili spretnosti mojstrov ob izdelkih, ki so bili včasih vredni več kot odrasel moški suženj. Tudi brez t.i. 'zlate vode' ne gre. Gdansk je bil v 17.stol. eno najpomembnejših točk pretovarjanja krušnega žita v Evropi in trgovanja z jantarjem. O bogatih obdobjih mesta pričajo zanimive gradnje v ljubko obnovljenih ulicah mesta, od srednjeveških žerjav-vrat na bregu reke Motlawe, do zlatih vrat, mogočnih stavb pomembnih dinastij, ki so obvladovale mesto, živahnih trgov. Bilo je eno najpomembnejših poljskih mest in ta veličina je še danes vidna na vsakem koraku. Še vedno so v mestu živi spomini na nemško invazijo na Poljsko 1939 in začetek 2.sv.vojne. Prosto za večerjo. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

4.DAN: nedelja, 15.08.2021: GDANSK
Zajtrk. Ostajamo v GDANSK-u. Dan namenjen sprostitvi in samostojnemu raziskovanju mesta in njegovega obalnega dela. Prenočevanje v hotelu.

5.DAN: ponedeljek, 16.08.2021: GDANSK – MALBORK – BYDGOSZCZ– TORUN
Po zajtrku nas bo pot peljala v kraj, ki ga preprosto moramo videti: MALBORK. Na rečnem bregu nas bo prevzela idilična, ogromna, opečnata utrdba, že v času s 14./15. stol. sedež nemškega viteškega reda in že takrat ena najmogočnejših utrdb Evrope. Postanek za oglede, fotografiranje in ustvarjanje lepih spominov. Nadaljevanje v mesto BYDGOSZCZ, ki mu zaradi lege in izgleda pravijo 'Bromberške Benekte' oz. 'poljski Amsterdam' s slikovito podobo hiš ob kanalih. Nekaj prostega časa. Čaka nas še en biser, katerega staro mestno jedro je na listi UNESCA: TORUN. Mesto astronoma, zdravnika, matematika in kartografa: Nikolaja Kopernika, ki kaže podobo opečnate gotike, nam bo na zanimiv način približal lokalni vodnik. Tudi berlinska rdeča mestna hiša je nastala po vzoru te iz Toruna. Privlačnost mestu dajejo lepa pročelja hiš patricijskih družin in seveda specialiteta mesta: Torunskie piernik – medenjak z recepturo iz 13. stoletja. Obiskali bomo Kopernikovo rojstno hišo ter na poseben način v 4D tehniki spoznali srednjeveško mesto in prostore, v katerih je zagledal luč sveta eden najpomembnejših astronomov. Prosto za večerjo v lastni režiji. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

6.DAN: torek, 17.08.2021: TORUN – MAZURIJA – MIKOLAJKI z okolico
Zajtrk. Čaka nas dan v raznovrstni, eni najbolj priljubljenih pokrajin Poljske – v MAZURIJI, deželi tisočerih jezer, prepletenih z romantičnimi kanali rek, nedotaknjene narave, temnih gozdov, nežnih gričev in domovini na tisoče štorkelj in seveda znanega plesa mazurke. Daleč od stresa vsakdana. V družbi domačina bomo uživali v priljubljenih t.i. Mazurskih Benetkah: MIKOLAJKI. S svojo slikovito lego na ožini med dvema jezeroma in lepo arhitekturo, trgovinicami s spominki, kavarnicami… bo želel, da se tam pomudimo nekaj časa in uživamo v čistem zraku in naravnih lepotah območja, ki meji na t.i. 'Divji Vzhod' – zadnji pragozd kot tudi na največja močvirja Srednje Evrope, ki so zaščitena v štirih narodnih parkih. To 'harfo in igro vetrov' bomo doživeli z romantično plovbo. Obiskali bomo eno najpomembnejših romarskih cerkva na Poljskem in v baročni atmosferi prisluhnili igranju orgel s premikajočimi se figurami. Nastanitev v hotelu. Večerja v hotelu. Prenočevanje.

7.DAN: sreda, 18.08.2021: MIKOLAJKI z okolico – VARŠAVA
Zajtrk. Dan bomo preživeli v prestolnici Poljske: VARŠAVI. Čudovito staro mestno jedro, od 16.stol. kraljevi sedež in uradno glavno mesto Poljske bomo spoznali s panoramsko vožnjo in peš z lokalnim vodnikom. Mesto preseneča z dobro kombinacijo stare in sodobne arhitekture, trgov s patricijskimi hišami, ki predstavljajo 'otoček stare Poljske' in lepimi dvorci v velikih parkih. Mesto bomo 'zajeli' s ptičje perspektive – s 30.nadstropja Palače kulture. Vstopili bomo v 'Kopernikov znanstveni center' v katerem je več kot 400 eksponatov, ki govorijo o zgodovini, človeštvu, znanosti, naravi. Pritegnil nas bo planetarij, 3d film, Thinkatorium, oddelek visoke napetosti… in oddelek generacij, ki nam bo pokazal, kaj se dogaja v našem telesu, če nas je strah, če smo zaljubljeni, če lažemo. Za zaključek dneva se bomo poveselili ob pokušini poljske vodke in obisku muzeja. Nastanitev v hotelu. Prosto za večerjo po lastni izbiri. Prenočevanje.

8.DAN: četrtek, 19.08.2021: VARŠAVA – KRAKOW
Zajtrk. Vožnja v KRAKOW. Ob kratkem sprehodu skozi mesto bomo zajeli najbolj prepoznavne znamenitosti in najpomembnejše kulturno-zgodovinske točke v starem delu mesta – Gavni trg (Rynek Glowny), mali trg, mestno hišo, katedralo, mestno obzidje, znameniti kraljevi dvorec na hribu Wawel, staro tržnico... Mesto se nahaja na UNECSO seznamu najpomembnejših svetovnih spomenikov. Seveda bo tudi dovolj prostega časa za samostojne sprehode, mogoče tudi za obisk židovske četrti Kazimierz. Prosto za večerjo v lastni režiji. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

9.DAN: petek, 20.08.2021: KRAKOW – LJUBLJANA
Zajtrk. Sledi slovo od Poljske. Čaka nas dnevna vožnja z vmesnimi postanki proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

   

CENA: 746 € za minimalno 40 potnikov

Doplačilo za število potnikov 30 – 39   79 €

Doplačilo za število potnikov 20 – 29 238 €

Cenik:

SEVERNA POLJSKA – JANTARJEVA DEŽELA OD MAZURSKIH JEZER DO ČUDOVITIH BALTSKIH SIPIN: TERMIN: 12.08. – 20.08.2021

 

 

 

PREJ, KO BOSTE REZERVIRALI, DLJE SE BOSTE VESELILI POTOVANJA!

Poljska je stičišče zahodne in vzhodne evropske kulture, zibelka naroda, kateremu je svoboda najvišja zapoved in kateremu sta strpnost in odprtost do tujcev nekaj samoumevnega. Poljska ni samo vrt narave in zakladnica kulture, je dežela gostoljubnih ljudi, ki gradijo moderno gospodarstvo in negujejo kulturno dediščino. Za vsakega nekaj: prvovrstna sprostitev in nebeški mir na eni in brezskrbna zabava na drugi strani – in to zahvaljujoč Poljakom: 'gost v hiši – bog v hiši'. Razkošna primarna narava, čudovita Jantarjeva obala Baltskega morja, dežela tisočerih jezer – Mazurija, pragozdovi, sijoči gradovi, palače premožnih plemiških družin, pisana pročelja, sakralni objekti - biseri rezbarske umetnosti, bogata mesta nekdanje Hanse, danes zakladnice svetovne kulture. Zahvaljujoč viharni zgodovini, centralni legi v Evropi kot tudi stičišču različnih narodov in religij je Poljska razvila odlično kulinariko t.i. 'kuhinjo s srcem'. Le kdo ne pozna Nikolaja Kopernika, Lech Walese, Karola Wojtyle in Frederica Chopina s svojimi polonezami in mazurkami – poimenovanimi po starih poljskih plesih, v kateri najde vsak, ne glede, kje živi, tone, ki predramijo njegovo dušo.

 

 

 

V ceno vključeno:

-avtobusni prevoz na relacijah po programu

-ena nočitev z zajtrkom v hotelu kat. 4* ali 3*v Berlinu

-sedem nočitev z zajtrkom na Poljskem v hotelih kat. 4* in 3*

-ena večerja v hotelu v Mazuriji

-mestna taksa v Berlinu

-slovensko vodenje programa

-zunanji ogledi po programu

-lokalna vodenja: Szczecin, Gdansk, Malbork, Torun, Mazurija, Varšava, Krakow

-Triglav nezgodno zavarovanje potnikov, ki sami niso povzročitelji nezgode

-stroški organizacije in DDV

 

Doplačila na poti:

-vstopnine na poti – cca 76,00 EUR

Zaradi zagotovitve višjega nivoja storitev, vse vstope na poti predhodno rezerviramo za vse potnike.

Cena na osebo v dvoposteljni sobi za minimalno 40 potnikov 746 €

Doplačilo za število potnikov 30 – 39 79 €

Doplačilo za število potnikov 20 – 29 238 €

Doplačilo za nastanitev v enoposteljni sobi 199 € (obvezno za osebe, ki se prijavljajo same)

 

Če se ne doseže minimalno število udeležencev, lahko organizator potovanje odpove najkasneje 20 dni pred začetkom potovanja. Znesek, ki ga je potnik že plačal, bo v skladu s splošnimi pogoji vrnjen takoj.

 

COVID 19 garancija: Omogočamo vam brezplačno odpoved potovanja, v kolikor namembna regija tik pred odhodom preide na rdeč seznam, oziroma listo pokrajin, v katere ni dovoljeno potovati. V tem primeru vam omogočamo brezplačno zamenjavo potovanja ali vračilo. Vplačana odpovedna zavarovanja se ne vračajo.

Način prevoza : avtobus, na ogledih avtobus– turistična ladja

O POLJSKI:

Lega: v Srednji Evropi

Meji na: Nemčijo, Češko, Slovaško, Ukrajino, Belorusijo, Litvo in Rusijo

Oddaljenost Berlina od poljske meje: ca. 60 km, do Szczecin-a pa le 140 km

Površina: 312.685 km2 (od tega vodnih površin 8220 km2)

Dolžina severne meje: več kot 524 km peščene obale ob Baltskem morju

Glavno mesto: Varšava

Število prebivalcev: 38,7 Mio

Jezik: poljščina (zahodnoslovanski jezik)

Valuta: poljski zlot (1PLN = 0,22 EUR)

 

Geografsko je Poljska zanimiva dežela, na severu jo zamejuje Baltsko morje in na jugu gorska veriga Sudetov in Karpatov. Pokrajine potekajo v paralelnih pasovih: na dobrih 524 km dolgo obalo Baltskega morja s peščenimi plažami se navezuje gričevnati pas s številnimi jezeri. Osrednji del zajemata veliki nižini, južno katerih se razteza osrednje gorstvo, ki na deželni meji prehaja v visoko gorstvo. Spekter pokrajine seže od 'poljske Amazonije' do 'poljske Sahare'. Poljaki balansirajo v svetu nespravljivih nasprotij: med American Way of Life in poklekom pred Črno Marijo, med novimi oblikami revščine in bogastva, a kljub vsemu v svetu, kjer je 'gostoljubje' pisano z veliko in kjer ima stisk roke še vedno večjo moč kot podpisan papir… in to v pestrem okolju od opečnate gotike do umetnosti plakata, kašubske keramike in umetelno oblikovanega jantarja.

Potovanje in avtobus:
Veliko slovenskih potnikov si želi nekaj več, želijo si aktivnih počitnic. Zato je to potovanje prava izbira za vas. Premikamo se po celotni severni polovici Poljske in pri tem obiščemo najbolj prepoznavne točke. Vsak dan je drugačen! Vsak dan nekaj novega! Poljsko bomo zaužili z vsemi našimi čuti.Potovanje za to skupino načrtujemo s podaljšanim avtobusom dolžine 13.20 m (tri osi) in 55 potniškimi sedeži. To pomeni, da bo razmak med sedeži večji kot pri številnih avtobusih v Sloveniji in bo zato udobje med vožnjo večje. Vsi sedeži imajo tritočkovne stopalke za noge, nastavljive naslone sedežev in možnost bočnega odmika sedežev. Na avtobusu je na razpolago dovolj velik hladilnik, tako nam ne zmanjka hladnih pijač in tudi sveže pripravljene kave ne.

Informacije za goste z mobilnimi omejitvami: Ni posebnih omejitev, zato je to potovanje primerno tudi za vse goste z omejeno mobilnostjo.

Hoteli: Poljska ima lepe in urejene hotele. Veliko hotelov je iz znanih hotelskih verig, praviloma ponujajo okrepljen bifejski kontinentalni zajtrk, lahko pa tudi postreženo za mizo (odvisno od epidemiološke situacije). Hoteli so centralno locirani.

 

 

 Datum Trajanje Storitev Cena

Prosimo, navedite vse udeležence potovanja. Da vam lahko ponudimo morebitne popuste za otroke, navedite tudi njihovo starost.