Advetna Furlanija

Že od


ADVENTNA FURLANIJA

Naša najbližja italijanska pokrajina – Furlanija-Julijska Krajina je ujeta med alpskim in mediteranskim vplivom, kar se čuti ne le v mentaliteti ljudi, ampak tudi v sami arhitekturi in predvsem kulinariki. Pokrajina slovi po alpskih srednjeveških vasicah kot je Venzone (Pušja vas)      in vsak Furlan se lahko pohvali z imenitnimi pršuti iz vasice San Daniele.

 

 

Izlet v Furlanijo začnemo na Dolgem mostu, od koder imamo le dve uri dolgo vožnjo do začetka Kanalske doline, kjer se nahaja vasica Venzone, oziroma med Slovenci bolj poznana kot Pušja vas. Gre za srednjeveško utrjeno vasico, katere mogočno dvoslojno obzidje datira kar iz 13.st. Pušja vas ima čudovit alpski pridih s svojimi znamenitimi ulicami in impozantno baziliko. Dopoldne si vzamemo za vodeno in prosto raziskovanje vasice, ogled obzidja, glavnega trga z mestno hišo, katedrale in kapelice, kjer se nahajajo presenetljivo dobro ohranjene mumije (ogled za doplačilo-2 €). Pot nadaljujemo do nekoliko večje vasi San Daniele del Friuli v  osrednji Furlaniji, ki je zaslovela po svojih pršutih San Daniele. Poleg parmskega pršuta je to daleč najbolj poznan, kvaliteten in nagrajen tip pršuta v Italiji. Zaradi posebnih pogojev, ki so potrebni za njegovo zorenje, ima danes zaščiteno geografsko poreklo. Sprehodimo se po vasici San Daniele in obiščemo klet za zorenje pršutov, kjer imamo tudi degustacijo. V poznih popoldanskih urah se odpeljemo v center Trsta, kjer obiščemo Božično-Novoletni sejem, ki se nahaja na enem izmed tržaških osrednjih trgov Sant Antonio Nuovo ob Kanalu Grande. Preostanek večera je prost za raziskovanje božičnih stojnic in božičnega utripa starega mestnega središča. V poznih večernih urah se odpravimo nazaj v Slovenijo.

 

Cena: 35 € (pri vsaj 40 prijavljenih potnikih)

Vključuje:

  • Avtobusni program
  • Slovensko vodenje po programu

Doplačila:

  • V primeru manjše skupine (29-39 potnikov) 10 €
  • Odhod iz Celja, Maribora 15 €

Datum Trajanje Storitev Cena

Prosimo, navedite vse udeležence potovanja. Da vam lahko ponudimo morebitne popuste za otroke, navedite tudi njihovo starost.